Recipe : Tart Telur

Saturday, October 03, 2015 Unknown 0 Comments

Recipe : Tart Telur




I got the recipe through my mom's facebook screenshots . Jadi, resepi yang akan dikongsikan dikreditkan kepada empunya resepi. Thanks for sharing the recipe


TART TELUR

Untuk Kulit

500gm tepung gandum
1 1/2 cawan marjerin
1 sudu besar lemak sayuran @ shortening
2 sudu besar gula
1 biji telur

Untuk Kastard
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu makan tepung kastad
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh pewarna kuning

CARA

Untuk Kulit

1. Sapu rata minyak pada acuan tart
2. Gaul kesemua bahan kecuali TELUR sehingga menjadi serbuk roti
3. Masukkan telur dan gaul rata
4. Canaikan doh setebal 1/2 cm dan terap bulat. Letakkan kulit tart di dalam acuan
5. Cucukkan kulit dengan garfu
6. Bakar selama 15 minit pada suhu 180C

Untuk Kastard

1. gaul semua bahan sehingga sebati
2. Tuang ke atas kulit yang sudah masak
3. Bakar selama 10minit atau sehingga masak
4. Sejukkan dan hidang


Selamat mencuba !

0 comments: